Audyty

Weryfikacja/ocena poprawności funkcjonowania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w tym HACCP (Hazard Analysis And Critical Control Point). Audyty wewnętrzne są jedną z metod weryfikacji funkcjonowania wdrożonego systemu bezpieczeństwa żywności.

Image

Weryfikacja poprawności
HACCP

Każde przedsiębiorstwo posiadające wdrożony system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności HACCP jest zobowiązane do weryfikacji poprawności jego funkcjonowania. Przedsiębiorstwa w swojej księdze procedur i instrukcji (GHP/GMP) zazwyczaj posiadają procedurę audytu wewnętrznego określającą sposób jego przeprowadzania. Procedura audytu wewnętrznego określa również wymagania dla audytorów wewnętrznych oraz instrukcję ich powołania. Audytorami wewnętrznymi są najczęściej pracownicy danej firmy posiadający odpowiednią wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności, wyniesioną (i udokumentowaną) ze studiów, kursów, czy też szkoleń. Polecamy w ramach współpracy z naszą firmą szkolenia audytorów wewnętrznych oparte o wymagania ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W procedurze audytu wewnętrznego z reguły obok instrukcji i wymagań dla audytorów wewnętrznych ustalana jest tzw. check lista wskazująca pytania oceniające dany obszar funkcjonowania przedsięiorstwa. Ocenie poddawane są poszczególne obszary funkcjonowania przedsiębiorstwa: dokumnentacja systemowa, stosowanie dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP, w szczególności nadzór nad alergenami i zagrożeniami fizycznymi. Na podstawie chceck listy audytor zwykle buduje formularz planu naprawczego wskazującego zaobserwowane niezgodności i pozostawiającego miejsce na działania korekcyjne, związane z natychmiastowym usunięciem skutku niezgodności i propozycją działań korygujących usuwających ich przyczynę. Należy pamiętać, że audytor wewnętrzny będący pracownikiem danej firmy nigdy nie będzie miał obiektywnego pojęcia na funkcjonowanie danego przedsiębiorstwa, takiego jak osoba z zewnątrz, zatrudniona na zlecenie zarządu, również działająca zgodnie z procedurą audytu wewnętrznego. Z tego też powodu zapraszamy do współpracy z nami, nasi specjaliści ds. jakości posiadający odpowiednią wiedzę i kwalifikację z miłą chęcią poddadzą Państwa system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności weryfikacji i poprawności funkcjonowania.

Audyty zewnętrzne- to forma kontroli jednostek zewnętrznych pod które podlegają przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją, obrotem artykułów spożywczych. Są to Powiatowy Inspektorat Sanitarny (tzw. Sanepid), w przypadku artykułów pochodzenia zwierzęcego (Państwowy Powiatowy Inspektorat Weterynarii), czy też w przypadku znakowania produktów spożywczych WIJARS (Wojewódzki Inspektorat Jakości Artykułów Rolno Spożywczych). Zawsze kontrola jednostek zewnętrznych budzi obawy przedsiębiorstwa, nic strasznego zapraszamy do kontaktu z nami, z miłą chęcią opracujemy pismo do urzędu i pomożemy w najtrudniejszej sytuacji. Oferujemy również pomoc w uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli (tzw. odbiór Sanepid, czy też Państwowa Inspekcja Weterynaryjna) oraz zatwierdzenie zakładu produkcyjnego z naszą pomocą.

Rodzaje audytów