Wyróżniamy trzy podstawowe typy zagrożeń bezpieczeństwa żywności:
- fizyczne
- chemiczne
- mikrobiologiczne
Na uwagę zasługuje również zagrożenie alergenami
- fizyczne: zanieczyszczenia spowodowane obecnością ciał obcych, takich jak: metal, plastik, drewno, szkło, kamień, piasek
- chemiczne: środki chemiczne- pestycydy, metale ciężkie, hormony oraz leki weterynaryjne mogące przedostać się do żywności
- mikrobiologiczne: wirusy, bakterie, pleśń, różnego rodzaju mikroorganizmy mogące przedostać się do żywności
ALERGENY:
- gluten
- skorupiaki i produkty pochodne
- jaja i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy
- seler i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki
- łubin i produkty pochodne
- mięczaki i produkty pochodne