Wyróżniamy trzy podstawowe typy zagrożeń bezpieczeństwa żywności:

  • fizyczne
  • chemiczne
  • mikrobiologiczne

Na uwagę zasługuje również zagrożenie alergenami

  • fizyczne: zanieczyszczenia spowodowane obecnością ciał obcych, takich jak: metal, plastik, drewno, szkło, kamień, piasek
  • chemiczne: środki chemiczne- pestycydy, metale ciężkie, hormony oraz leki weterynaryjne mogące przedostać się do żywności
  • mikrobiologiczne: wirusy, bakterie, pleśń, różnego rodzaju mikroorganizmy mogące przedostać się do żywności

ALERGENY:

  • gluten
  • skorupiaki i produkty pochodne
  • jaja i produkty pochodne
  • ryby i produkty pochodne
  • orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  • soja i produkty pochodne
  • mleko i produkty pochodne
  • orzechy
  • seler i produkty pochodne
  • gorczyca i produkty pochodne
  • nasiona sezamu i produkty pochodne
  • dwutlenek siarki
  • łubin i produkty pochodne
  • mięczaki i produkty pochodne