Sklep spożywczy, bez względu na swoją wielkość, mały, duży, czy też średni zajmuje się sprzedażą gotowych artykułów spożywczych.

Asortyment sprzedawanych artykułów spożywczych jest różnorodny, a ich bezpieczeństwo pod kątem żywności powinno zostać zachowane na każdym etapie ich przemieszczania się w danym sklepie, od momentu przyjęcia towaru do momentu ekspozycji, sprzedaży do klienta docelowego/ konsumenta. Zachowanie bezpieczeństwa żywności i żywienia wiąże się ściśle z posiadaniem wdrożonego i aktywnego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności HACCP, a co za tym idzie właściwie przygotowanej i opracowanej indywidualnie dokumentacji systemowej, w skład której wchodzi zakładowa księga HACCP oraz księga procedur i instrukcji GHP/GMP obejmująca dedykowane rejestry temperatur, rejestry higieny, czy też nadzór nad zagrożeniami fizycznymi.