Producenci żywności zajmują się wytwarzaniem produktów gotowych do spożycia przez konsumentów.
Jest to związane z szeregiem procesów zachodzących w danej firmie, związanych z przetwarzaniem produktów żywnościowych od surowca do produktu finalnego trafiającego do klienta docelowego. Na każdym etapie poszczególnych procesów zachodzących w danym zakładzie musi być zachowane bezpieczeństwo żywności i żywienia zgodnie z prawem. Przedsiębiorstwo produkcyjne zobowiązane jest do posiadania wdrożonego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności HACCP, a tym samym indywidualnie opracowanej dokumentacji systemowej zawierającej księgę HACCP oraz związaną z nią księgę procedur i instrukcji GHP/GMP. Dedykowana dokumentacja zapewnia konieczne minimum postępowania z surowcem podczas przetwarzania z zachowaniem bezpieczeństwa żywnościowego. Istotne jest aby dokumentacja była przejrzysta w zrozumieniu dla poszczególnych pracowników zakładu produkcyjnego, co ułatwia pracę z systemem i możliwości jej udoskonalania, a w przypadku rozszerzania produkcji o nowy asortyment modyfikacji pod kątem analizy zagrożeń.