Każdy ze sklepów danej sieci handlowej cechuje się szeregiem indywidualnych aktywności związanych ze sprzedażą, obrotem żywnością.

Mogą to być:

  • -sprzedaż artykułów spożywczych typu: makarony, kasze, dżemy, konserwy itp.
  • - sprzedaż nabiału i produktów mlecznych
  • - sprzedaż ryb i owoców morza
  • - sprzedaż mięsa
  • - punkty gastronomiczne na terenie danego sklepu

Każda z tych aktywności musi być objęta systemem zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (dokumentacja systemu HACCP i związana z nią dokumentacja GHP/GMP), co musi mieć swoje odzwierciedlenie we właściwie przeprowadzonej analizie zagrożeń dla poszczególnych procesów. Ze względu na ich ilość dokumentacja jest z reguły obszerna, dlatego też istotne jest indywidualne jej opracowanie uwzględniające konieczne minimum ułatwiające funkcjonowanie z wdrożonym systemem, ograniczające czas pracowników poświęcony na pracę z rejestrami, a jednocześnie zapewniające bezpieczeństwo żywności i żywienia dyktowane prawem.